Moartea si viata de dupa, explicate stiintific


Robert Lanza, cercetator la Advanced Cell Technology, a dovedit prin fizica cuantica faptul ca moartea nu exista. Cand trupul isi termina „bateriile”, mai raman 20 de wati de „energie informationala”.
O noua teorie stiintifica demonstreaza ca moartea trupului nu este punctul terminus al calatoriei sufletului, asa cum, de altfel, sustineau si stramosii nostri, dacii.
„Multiversul” ne asteapta
Prin observatii ce tin de fizica cuantica s-a ajuns la notiunea de „lumi multiple” sau „multivers”, in loc de „univers”. Noua teorie care demonstreaza ca moartea nu exista are la baza conceptul de biocentrism.
Adica, exista un numar infinit de universuri si tot ceea ce este posibil sa se intample are loc in unele dintre acestea. Iar ceea ce nu este posibil sa se intample este doar moartea! Toate aceste multiple universuri exista simultan si, indiferent ce se intampla intr-unul dintre acestea, „actiunea” se continua intr-un altul.
Daca un corp este distrus intr-un univers, nucleul energetic de 20 de wati – masurat stiintific – care a facut creierul sa functioneze ca un computer nu se stinge odata cu trupul. Se stie de ani multi ca „energia nu se distruge, se transforma”, iar „fantana energo-informationala” a creierului, cum au numit cercetatorii cei 20 de wati, transcede intr-o nou univers.
Timpul si spatiul, „instrumente pentru creier”
Viaţa după moarte explicată ştiinţific
Un experiment, publicat recent in „Science”, arata comportamentul unei particule ce trebuia  sa treaca simultan prin doua separatoare de fascicule. Particula a trecut prin primul separator de fascicule. Cat timp aceasta a petrecut in separator, un Observator oarecare se poate decide sa actioneze comutatorul celui de-al doilea separator, pornindu-l sau oprindu-l. Ceea ce Observatorul a decis la acel moment, a determinat particula sa se comporte intr-un anume fel, sa treaca mai departe sau sa mai astepte. Indiferent de alegerea pe care a facut-o Observatorul, particula este cea care experimenteaza optiunile. Ideea e ca manifestarea energiei transcede ideea clasica de timp si spatiu. Ganditi-va la cei 20 de wati de energie ca la un holoproiector, care afiseaza rezultatele experimentului pe un ecran. Indiferent daca Observatorul a oprit sau a pornit al doilea separator de fascicule, holoproiectorul ramane activat de aceeasi baterie de 20 de wati. Conform Biocentrismului, spatiul si timpul sunt doar instrumente pe care creierul uman, „bateria de 20 de wati”, le foloseste ca sa aranjeze intr-o forma accesibila informatiile primite. Mintea are nevoie de ele. „Bateria” nu, doar le proceseaza la un moment dat, dar functionarea ei categoric nu depinde de timp si spatiu.
Legatura Cer-Pamant
Vorba lui Einstein:„Oamenii ca mine stiu ca diferenta intre trecut, prezent si viitor nu este decat o iluzie perpetuata de incapatanarea umana”. Orice se intampla cu trupul uman, „bateria” este cea care va experimenta trecerea prin „al doilea separator de fascicule”. Aici intervine Multiversul. Intr-un univers, trupul poate sa moara, dar simultan, in alt univers, el poate continua sa traiasca. Practic, ceea ce au descoperit cercetatorii acum, in trecut se numea Pomul vietii, a carui filosofie se regaseste in toate culturile antice. Este Thorul, „legatura Cer – Pamant”, care constituie calea prin care „fantana nemuritoare de energie”, „bateria de 20 de wati” purtatoare de infoenergie sare dintr-un univers in altul. In stiinta, Thorul poarta denumirea de Podul Einstein-Rosen. De fapt, sunt mai multe poduri, fiecare catre alt univers, care uneste „gaurile negre”. Conform acestei teorii, universul in care ne aflam noi se afla in interiorul unei gauri negre, care exista in interiorul altui univers si tot asa. Cine este Observatorul care alege sa ne comute la un moment dat, acordand „bateriei” energoinformationale sa experimenteze si alte universuri? Rugaciunea „Tatal nostru” contine esenta acestei teorii: „Tatal nostru care esti in ceruri (…)/ Faca-se voia Ta, precum in Cer, asa si pe Pamant”!
sursa:enational.ro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nicolae Carpathia, antihristul roman care nu deranjeaza pe nimeni, nici macar pe ortodocsii romani

Preiau un articol foarte interesant, de care foarte putina lume indrazneste sa vorbeasca, sunt cateva site-uri in State care abordeaza aceasta tematica, insa felicitari celei ce a scris acest articol pe: www.mucenicul.wordpress.com:


Nu știu câți n-au citit sau n-au văzut macar filmul creat după celebra serie de 16 volume, intitulată ” Left behind”. Desigur că filmul nu se ridică la înălțimea cărților dar nu despre asta vreau să vorbesc.
Deci, pentru cei care n-au citit, este o serie foarte populară de romane – în special în rândul creştinilor protestanţi – bazată pe profetiile Bibliei, avându-i drept co-autori pe Tim LaHaye si Jerry B. Jenkins. Protejați de categoria ficţiune (unde au încadrat romanele), Tim LaHaye si Jerry B. Jenkins au găsit doar un mod genial de a transmite mesajele lor religioase maselor. Nu doar autorii, dar probabil că majoritatea  milioanelor lor de cititori, cred că aproximativ jumătate din profeţiile Bibliei au devenit deja realitate, şi ce o să vină poate urma cu uşurinţă unul dintre scenariile  nu-chiar-aşa-de-fictive descrise de aceste cărţi. Creştin sau nu, este greu să nu îți placă scrierile lor, cu o mulţime de aventuri şi de teorii ale conspiratiei.
După “Supraviețuitorii” şi “Armata pătimirilor”, al treilea roman din serie este “Nicolae”.  Nicolae Carpathia este bărbatul român identificat ca fiind nimeni altul decât  viitorul Antihrist! Există mai multe amănunte asupra originilor acestei persoane diabolice atunci când se ajunge la romanul zece sau cam asa ceva. Dar, pentru moment, orice cititor va fi pe deplin constient de faptul că Carpathia este un nume pur românesc şi tipul este român get-beget, născut la Cluj, din părinţi români. De fapt, originea sa declarată este atat de obsesiv repetată în carte, încât te întrebi de ce contează chiar atât de mult pentru autori! Există o astfel de profetie clară în Biblie, cum că viitorul Antihristul va proveni din România?! În mod cert nu. Biblia menţionează regiune situată între mai multe ţări din Europa de Est şi Orientul Mijlociu, şi România este doar unul dintre suspecţii acestui cuib. Autorii doar au “uitat” să menţioneze acest fapt, şi  cititorul este învăţat cu adevărat să-l urască pe acest Nicolae Carpathia, viitorul dvs. Antihrist român. Caracterul său diabolic este atât de bine descris, încât există toate şansele, mai ales pentru cei de alte nații, să sfârşească prin a se uita cu suspiciune la orice individ român pe care îl va întâlni din momentul citirii cărții…
Nu pare însă să deranjeze pe nimeni acest fapt și mai ales pe români… Să-mi fie cu iertare, dar după tembelismul care ne caracterizează în ultimii ani, cred că mulți sunt chiar mândri de acest fapt. Mă întreb însă care ar fi fost reacția dacă l-ar fi chemat David Karmel și ar fi fost născut în Haifa? Ar fi sărit evreii în-sus de 7 coți că e anti-semitism, că se propagă ura împotriva poporului ales, etc, etc. Dar așa, când personajele evreiești ale romanelor: Tsion Ben-Judah,  Chaim Rosenzweig cât și David Hassid, sunt evrei importanți care trec la creștinism și unul dintre ei chiar îl ucide pe Carpathia, iar Antihristul e roman, toată lumea e fericită.
Iată ce spune Wikipedia în limba engleză despre personajul Nicolae Carpathia. Citez :
” Fost preşedinte al României , fost secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite , auto-numit potentat  al Comuniății Globale (GC), asasinat la Ierusalim, înviat la complexul GC şi posedat de Satana. În cadrul seriei, Carpathia este Antihristul , şi lider al comunităţii globale , al unui guvern mondial pe care el în cele din urmă îl folosește împotriva celor care-L urmează pe Iisus Hristos . Atunci când  Buck se confruntă cu Stonagal şi Cothran, Carpathia tocmai vorbeşte despre  “o perioadă paşnică de şapte ani”, dovedindu-i lui Buck că Carpathia este anti-Hristul.
Începuturile vieţii şi ajungerea sa la putere
Potrivit romanului, născut in judetul Cluj , România , Carpathia a fost produs prin inginerie genetică şi inseminare artificială . Mama lui, Marilena , a fost involuntar convinsă de către un grup de Luciferieni cărora li se alăturase, pentru a deveni mama unui copil care, au asigurat-o, va schimba fața lumii. Marilena a rămas cu soţul ei, Sorin, până când s-a născut copilul, insistând asupra faptului ca fiul ei să păstreze puternicul nume Carpathia. (În romanele precedente, se explică faptul că numele  “Nicolae”, atunci când este tradus, înseamnă “victorie a poporului”, deşi acest lucru este departe de obiectivele reale ale lui Carpathia.)
Prin intermediul părinţilor săi, Carpathia posedă o linie de sânge unic, care datează dinRoma antică , pentru a putea pretinde de fapt că este un descendent roman. Acest lucru  face trimiteri atât la credinţa creştină timpurie cumcă Antihristul va veni sub forma unui imparat roman, precum şi la actuala credință pre-Millennialist creştină necesită citare ] cum că Antihristul se va ivi dintr-un “New Roman Empire” ( Nou Imperiu Roman) necesită citare ] .
Ca și copil, Carpathia a arătat inteligenţă remarcabilă şi capacitate atletică, şi, de asemenea, s-a dovedit a fi extrem de manipulator, capabil să-i supună pe alţii dorințelor sale cu relativă uşurinţă. Păpușarii săi au aranjat ca mama sa să fie eliminată, şi Nicolae însuşi a cerut în cele din urmă  expedierea “tatălui” său, o cheie pentru ascensiunea sa la putere. Cu ajutorul sfătuitorilor săi apropiați şi al consilierilor, Carpathia și-a închegat o afacere  de import-export de succes , care rapid l-a facut milionar . Cu toate acestea, el a crescut  plictisit repede de mediul de afaceri şi finanţe şi, ghidat de ” făcătorul de regi ”Leon Fortunato , pus ochii pe politica .
La vârsta de 24 de ani, Carpathia a păşit pe scena politică în calitate de membru al camerei inferioare a Parlamentului din România . Căzând victimă șantajului lui Fortunato,preşedintele României a demisionat, permiţându-i lui Carpathia să-şi asume puterea, cu sprijinul unanim al parlamentului din această ţară. Acest evenimente din seria de cărți nu ar urma efectiv Constituţia României , care prevede că preşedintele român este întotdeauna ales în mod direct, şi atunci când locul său este vacant, preşedinţia este asumată ad-hoc de către Preşedintele Senatului până când au loc alegeri  noi.
La scurt timp după aceea, în urma haosului care s-a instalat după Răpirea la Cer , Carpathia a fost numit Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite  . Din acest birou, el a transformat ONU în Comunitatea Globală , numindu-se pe sine însuși caPotentat Suprem al guvernului .
Moartea şi învierea
După trei ani şi jumătate de la preluarea puterii, Carpathia a fost asasinat de Chaim Rosenzweig , un botanist şi om de stat israelian. El a fost ucis de o rană letala la cap datorată unui cuțit pe care Rosenzweig  îl avea asupra sa, ascuns. Decesul său a fost de scurtă durată, cu toate acestea, şi după trei zile de moare, corpul lui Carpathia a fost locuit de Satana însuşi, făcându-l astfel pe Carpathia să pară a se  scula din morţi, întărindu-i şi mai mult puterea. La înmormântarea lui s-au prezentat 4 milioane de persoane.
Ultimii 3 ani şi jumătate
Pentru a-și finaliza dorința de dominare a lumii, Carpathia a creat One World Unity Army, compusă din toţi militarii aparținând GC de pe planeta. Misiunea lor era să distrugă rămăşiţa cetății  de la Petra şi să transforme oraşul  Ierusalim drept capitala  lumii noi, ca urmare a distrugerii supranaturale a Noului Babilonului . El a adunat, de asemenea, armatele din lume în valea Armaghedonului pentru lupta cu Iisus Hristos şi armata sa.
În conformitate cu interpretarea dată de romane biblicei profeţii , Carpathia a fost răsturnat de  revenirea lui Iisus, care l-a aruncat, impreuna cu Proorocul mincinosFortunato, în iazul de foc pentru a suferi pentru eternitate. Înainte de punerea în aplicare a condamnării lui veşnice, Satana a fost alungat din Carpathia, care apoi îngenunchează înaintea lui Hristos şi îl declară ca Domn. De asemenea, el admite, la picioarele lui Iisus, că tot ceea ce el a făcut vreodată a fost doar pentru câştig personal şi că toată viaţa sa a fost un rebut.
O mie de ani mai târziu
O mie de ani mai târziu, o privire scurtă aruncată asupra lui Carpathia şi Fortunato Leon ne arată cum  iazul de foc se deschide ca să-l înghită pe Satana . Carpathia încă se zbate în agonia torturii în foc şi sulf , repetând mereu că Iisus este Domnul. Scena se încheie, şi suferința lui Carpathia, împreună cu cea a stăpânului şi a subalternului său, devine eternă.
Carpathianismul
Carpathianismul este o religie fictivă stabilită de către Nicolae Carpathia. Carpathianismul a fost stabilit ca singura religie legală pe Pamant. Nerespectarea acesteia duce la moarte. Religia a durat timp de trei ani şi jumătate înainte de prăbuşirea sa datorată celei de a Doua Veniri a lui Hristos .
Carpathianismul extrage foarte mult din naraţiunile şi tradiţiile creştinismului, iudaismului si islamismului. După moartea şi învierea Lui, Carpathia s-a proclamat pe sine însuși Dumnezeu în Templu profanat al Sfântei Sfintelor , un act care este o blasfemie in ambele religii, atât cea evreiască cât şi cea creştină. El a ordonat ca statuile de aur ale lui însuşi să fie plasate vizibil şi oamenii sa  li se închine de trei ori pe zi. Acest lucru face referire la ambele variante ale poveștii  viţelului de aur găsită atât în Vechiul Testament cât şi în  Coran , precum şi la tradiţia mai multor apeluri de zi cu zi la rugăciune în Islam . Urmand  Cartea Apocalipsei , Carpathia introduce pecetea obligatorie cunoscută sub numele de biblicul Semn al Fiarei .” -am încheiat citarea.
Ei și ce, vor spune unii, asta-i ficțiune, nu realitate.  S-a spus și despre Țepeș că era vampir. De acord până la un punct. Suntem cunoscuți drept țara lui Dracula si a țiganilor. Acum am devenit și țara Antihristului? Mai multă lipsă de considerație față de o țară creștină nici nu se putea dar cu denigrarea țării m-am obișnuit. Dușmanii lucrează din greu, cu sau fără seria ” Left behind”.
De felul meu, in ultimii ani, am început să mă cam îndoiesc că există coincidențe, mai ales în ceea ce privește producțiile de succes de orice fel (filme, cărți, jocuri).  De ce ar face excepție această serie celebră de romane care a devenit și film și joc PC? În opinia mea ea nu face excepție și într-un articol următor vă voi prezenta punctul meu de vedere cu privire la această serie și informațiile oferite ea.
VA URMA…..

Nicolae Carpathia, Antihristul roman care nu deranjeaza pe nimeni, nici macar pe ortodocsii romani


Așa cum arătam în  articolul precedent se pare că urmașii lui Dan s-au răspândit în toată lumea dar mai ales în Europa. Se pare că nici Romania nu a scăpat. De ce am scris despre Dan? Pentru a dovedi că Antihristul poate veni de oriunde, chiar și dintr-o țară ortodoxă. Sigur că alegandu-se Transilvania ca origine a lui Carpathia, autorii au încercat să insinueze că acesta ar putea avea și o altă religie precum romano-catolic,  greco-catolic, reformat sau protestant. Știm cu toții că acest lucru nu se poate întâmpla atâta timp cât Romania încă mai este o țară eminamente ortodoxă. Cel puțin oficial, cel ales ca Președinte sau Rege în Romania, trebuie să fie ortodox declarat. Întâmplător sau nu, Principele Nicolae este botezat ortodox.
După cum am văzut, este suficient ca mama-sa să fie evreică din tribul lui Dan. Datorită MS Regele Mihai I, fiicele sale sunt înrudite cu Casa Regală a Angliei, stă-străbunica sa fiind Victoria (a II-a a Marii Britanii fiica Victoriei (I) a Regatului Unit. De asemenea, Casa Regala de Romania se înrudește cu toate casele regale ale Europei și chiar și cu cea a Rusiei și a Braziliei. Prin urmare și Principele se înrudește cu toate aceste case regale. Tot în articolul precedent arătam că Regina Elisabeta a II-a a Angliei are sânge evreiesc, dar din ramura lui David și tribul lui Iuda. Deci, in mod cert Principele are sânge evreiesc din această ramură. Dacă este adevărat că danezii sunt urmașii lui Dan, atunci el are și sânge evreiesc din tribul lui Dan, moștenit prin Casa Regală a Greciei. Nu știu urmșul cărui trib a fost tatăl său, Robin Medforth-Mills, dar sigur strămoșii acestuia au fost evrei care prin 1880 își botezau copiii la bisericile protestante și anglicane. Străbunicii lui Robin Medforth, John și Mary, au avut numai fete ceea ce i-a determinat, pentru a păstra numele (oare de ce era așa important) să ceară celor cu care acestea se căsătoreau să pastreze și numele Medforth. Nici mama lui Robin n-a făcut exceptie și după cum observați numele ei este primul și pe urmă cel al soțului. Sora Principelui, Karina Elizabeth a primit cel de-al doilea prenume de la străbunica sa, Mary Elizabeth născută pe 14 august 1887. Se pare că singurul merit al lui Robin Medforth Mills în această căsătorie a fost de a oferi sânge evreiesc copiilor săi, altfel nu-mi pot explica cum um bărbat care se căsătorește la 41 de ani divortează după 8 ani de căsnicie, adică la aproape 50 de ani, avand doi copii mici. Nu este exclus ca atât principele cât și sora sa să fii fost fertilizați in vitro și  poate li s-au mai adăugat și niște ”imbunătățiri” genetice, având in vedere vârsta mai înaintată a mamei, 35 ani la prima naștere și 39 la a doua.  Pe mine m-a uimit simetria dintre datele de naștere ale celor doi copii: Principele 01.04. și Karina 04.01. și faptul că Principesa a divorțat la 2 ani după ce s-a născut Karina. Dar astea sunt pur și simplu speculații de-ale mele și nu se bazează pe nimic concret. Cred că de fapt n-are nici o importanță practică modul în care a fost fertilizat.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Sinaia este situat la poalele munților Bucegi, deci în zona Carpaților. ” La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului. Această comună își avea din 1833 reședința la Bușteni. Un proces-verbal datat 1 decembrie 1874 atestă că reședința comunei Podul Neagului a fost mutată la Sinaia, care și-a primit astfel numele în acel an (de la cel al Mănăstirii Sinaia, al cărei nume provine la rândul său de la cel al Muntelui Sinai). Probabil tot o coincidență.
În 2007, pe 30 decembrie, ” La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, fostul suveran al Romaniei, Mihai I, a semnat duminica, la Savarsin, Statutul Casei Regale a Romaniei, document prin care principesa Margareta a fost desemnata succesoarea dinastica si mostenitoarea familiei regale romane. ….
Regele Mihai mai arata in documentul citat ca, in cazul in care natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, va solicita Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice (prin care succesiunea la tron se facea exclusiv pe linie barbateasca, n.r.), care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti.”  De ce a făcut acest lucru Regele Mihai, lăsând la o parte motivatia oficială? Pentru că conform legii salice moștenirea tronului României revenea Casei de Hohenzollern, Mihai ne avand urmași de parte masculină.  Pentru a întări acest act unilateral din 2007, Casa Regală  face un pas decisiv pe 10 mai 2011, când rupe legăturile dinastice cu Casa de Hohenzollern și  ”niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie“, menţionează documentul.
Mie mi se pare ciudat ca, așa hodoronc-tronc, a reintrat în discuție monarhia constituțională, Principele Nicolae  și Casa Regală. Intr-un alt articol, istoricul Neagu Djuvara sugerează Casei Regale a României un „plan B” – nepotul lui Mihai I să fie pregătit pentru Tron. Pe Băsescu îl apucă năbădăii și dă cu barda în Regele Mihai și culmea, cei care sar în apărarea regelui sunt exact cei care în 1991 nu-i permiteau intrarea în România și-l întorceau de pe pista de aterizare înapoi la avion, adică Ion Iliescu și sleahta de jurnaliști și oameni politici ai săi, care a doua zi aruncau cu pietre în rege prin jurnale și pe la posturile mass-media. Și acum, dintr-o dată i-a prins dragul de monarhie și de rege. În lumea actuală politică, nici un președinte sau prim ministru care conduce o țară, nu vorbește public după cum îl taie capul sau în funcție de dispoziția în care se află. Toți spun ceea ce li se dictează de către ”consilieri”. Așa că nici Băsescu n-a vorbit de capul lui, cum cred mulţi, doar pentru că el e mai zbuciumat de felul lui. În opinia mea, planul e unul bun: puneţi-l pe Băse să-l vorbească de rău pe rege şi toți cei care nu-l iubesc (și ”e mulți”) vor sări în tabăra cealaltă, care ține cu regele.In lumea politică coruptă și mizeră în care trăim, Principele este ca o boare intr-un canal. O persoană tânără, educată și mai ales fără trecut politic care ar cuceri repede pe cei de o generație cu el.
Ca o mică paranteză: știți de ce a sărit Iliescu în apărarea regelui Mihai? Pentru că el este cel care l-a ” introdus” pe Radu Duda în familia regală, făcându-i un serviciu tatălui acestuia, fostul său coleg la secu din 1970 și membru marcant al PDSR-ului de după Revoluție, Rene Duda. ” O explicatie destul de pertinenta a venit, cu ceva timp in urma, din partea ziaristei de origine romana Nicoleta Franck, o apropiata a Casei Regale, care a scris mai multe carti despre Rege si care a afirmat, negru pe alb, ca „principele” Radu ar fi, de fapt, „un securist infiltrat in familia regala cu scopul de a compromite Casa Regala”, iar artizanul acestei manevre ar fi nimeni altul decat fostul președinte Ion Iliescu. …
Deci scenariul plasarii controlate a lui Duda in patul Margaretei se sustine, cel putin teoretic. Intr-un articol publicat de cotidianul Adevarul, printul Radu a negat acuzele de presupuse legaturi cu Securitatea: „Eu nu am colaborat cu Securitatea. In 1986 s-a incercat racolarea mea. Am refuzat politicos si de atunci nu am mai fost contactat.”
Problema e ca, in 1989, numele lui Duda a fost gasit, la Iasi, pe o lista cu mai mult de 1.000 de oameni, „persoane de sprijin” ale Securitatii. Intr-un alt interviu pentru acelasi cotidian, Duda a explicat ca in 1986, Securitatea i-a cerut sa colaboreze datorita carierei sale de succes ca actor: „Toti cei care reprezentau ceva stiau ca exista acest risc”, de a fi chemat de catre Securitate pentru a deveni informator.
Succesul respectiv insa era cel putin discutabil: la acea data, Duda lucrase doi ani pe scena din Iasi ca proaspat absolvent de teatru si urma sa plece in al doilea si ultimul sau turneu cu teatrul in strainatate, in Israel, in compania a doi renumiti actori romani. Lucru ciudat si neuzual pentru stilul de lucru al Securitatii, care nu prea inghitea esecurile: Duda a refuzat sa semneze angajamentul, dar a plecat, totusi, in turneul in Israel.
Fostul sef al filialei locale din Iasi a Securitatii a explicat, intr-un interviu, ca „persoanele de sprijin”, ca Duda si alti cei peste 1.000 de oameni de pe lista respectiva, nu erau informatori, nu semnau vreun angajament cu Securitatea, nici nu primeau bani, ci erau membri ai PCR, in special, cei care calatoreau in strainatate, racolati de Securitate cu acordul partidului pentru a indeplini misiuni bine definite pentru o perioada limitata de timp. El a confirmat ca lista respectiva e reala.” Dacă ați citit http://mucenicul.wordpress.com/2011/02/27/ion-iliescu-o-biografie-mai-putin-cunoscuta-si-neoficiala/ atunci veți înțelege că Iliescu l-a ajutat pe Radu Duda pentru că-i reamintea de el în tinerețe: acesta, ca și el, era fiul unui comunist și securist și al unei țigănci spălate ( Gabriela Constandache) în căutare de oportunități pentru el dar și de moduri de a duce la îndeplinire planurile trasate de serviciile care  investitiseră în formarea lui. Înduioșător, nu?
Se spune că Radu Duda este homosexual. ” O anumita declaratie a principelui, facuta intr-un interviu acordat revistei Observator plus, a turnat, fara sa vrea, gaz pe focul acestor barfe: Duda a recunoscut ca filmul sau preferat este „Brokeback Mountain”, povestea de dragoste dintre doi cowboy gay, „una dintre cele mai miscatoare si emotionante, pline de inspiratie si adevar pelicule ale ultimilor ani”, dupa cum spunea el. De asemenea, el s-a declarat un fan devotat al actorului Heath Ledger, care interpreta unul dintre rolurile principale. O marturisire care era mai intelept, poate, sa nu fie facuta.” Poate așa se explică și de ce principesa Margareta și-a luat un soț cu 11 ani mai mic decât ea deși era prea bătrână ca să mai facă copii atunic când s-a măritat (avea 47 de ani). Așa erau amândoi mulțumițiȘ ea nu rămânea fată bătrână el aveaa acoperire pentru ” micul său defect ”. Ori poate e vreo meteahnă a fiicelor mai mari ale regelui, pentru că și Principesa Elena și l-a luat pe al doilea soț cu 15 ani mai tânăr? Cert este că în jurul familiei regale și a Principelui se țese o mică conspirație, cu sau fără voia acestora.
Nu pot să afirm că Principele știe sau nu știe de rolul care i se pregătește din umbră, dar pot să spun că există posibilitatea ca el să fie unul dintre candidatii pentru postul de Antihrist. Cum ai putea să-i distrugi mai bine pe ortodocși, care se știe că sunt considerați cei mai mari dușmani ai Antihristului si NWO, decat din interior? Aduceți un Antihrist ortodox și puteți fi siguri că doar o cantitate infimă, mai ales dintre ortodocși, nu-l va urma. N-ați crede, nu? Atunci uitați-vă la aceste două poze și poate o să-mi dați dreptate.
deveghepatriei.wordpress.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Au fost descoperite ramasite umane la Sodoma

O alta dovada a veridicitatii Bibliei:
Pe langa faptul ca Marea Moarta aflata in acea zona este singura mare de acest fel



Au fost descoperite rămăşiţe umane la Sodoma

În zona geografică în care au existat oraşele biblice Sodoma şi Gomora au fost descoperite rămăşiţe umane şi vase de lut, care arată clar că distrugerea celor două oraşe a avut loc din cauza unui foc puternic. Descoperirea confirmă întocmai relatarea biblică.

sodoma_si_gomora (Foto: commons.wikimedia.org)Descoperirea a fost făcută de Dr. Steven Collins, arheolog la Trinity Southwest University din Albuquerque, New Mexico, şi prezentată în cea mai recentă carte a sa Discovering the City of Sodom (publicată în aprilie, anul acesta).

Săpăturile în regiune au descoperit fragmentele a trei cadavre înghesuite, ale căror oase au fost răsucite anormal. Starea acestora relevă decesul în urma unei călduri intense, provocate de explozia unui meteorit sau foc din cer, cum se exprimă autorii Bibliei.

În plus, arheologul a descoperit şi câteva cioburi de lut, vechi de 4.000 de ani, care pe o parte erau acoperite cu trinitite (fragmentele de sticlă rezultate în urma exploziilor nucleare). Aceasta demonstrează că cioburile de lut au fost expuse unor temperaturi foarte ridicate, care au făcut ca lutul să se topească şi să se transforme în sticlă.

Relatarea biblică despre Sodoma şi Gomora se află în Geneza 19:24 şi afirmă: „Atunci Domnul a făcut să ploaie peste Sodoma şi peste Gomora pucioasă şi foc de la Domnul din cer".

Sursa: semneletimpului.ro

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Romanul Stefan Odobleja care a pus bazele ciberneticii inainte de Norbert Wiener



Mic de statura, dar foarte ambitios, Stefan Odobleja a facut cu greu rost de bani pentru a-si termina scoala. A ajuns, insa, sa fie apreciat de intreaga Europa.
Era un om sarac, dar foarte ambitios, pentru care nu existau piedici, ci numai provocari care se cer depasite. Stefan Odobleja, omul care a venit cu ideile ciberneticii cu 10 ani inainte de Norbert Wiener, cel socotit parintele acestui domeniu, impresioneaza prin simplitate, inteligenta si noncoformism.
"Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Daca mintea e goală, ochii privesc fara sa vada", spunea savantul. 

O idee venita cu 10 ani mai devreme
Stefan Odobleja s-a nascut in 13 octombrie 1902 in Izvorul Anestilor, o localitate din Mehedinti. Parintii lui, oameni simpli, saraci, care nu stiau carte, i-au inteles pasiunea pentru invatatura si au incercat sa il sustina cum au putut. Stefan Odobleja a facut liceul la Drobeta Turnu Severin, iar apoi si-a continuat studiile la Facultatea de Medicina din Bucuresti, unde a primit o bursa. La incheierea studiilor, ajunge sa profeseze ca medic in mai multe orase si sate din Romania si isi traieste in saracie cea mai mare parte a vietii.
odobleja

Punctul cel mai important al carierei sale este atins in 1938, cand Stefan Odobleja stabileste temele de baza ale ciberneticii in lucrarea Psihologia consonantista, publicata la Paris. Aceasta lucrare a aparut cu zece ani inaintea de tiparirea ideilor lui Norbert Wiener - care este cunoscut ca initiator al ciberneticii.
Lucrarea romanului a fost ignorata, in mare parte, din cauza izbucnirii razboiului. Ideile romanului erau mai mult pentru lumea academica, in schimb, Norbert Wiener a venit la 10 ani mai tarziu cu aceleasi concepte, insa le-a dat un scop practic.
Cercetatorul american prezinta in cartea sa, Cybernetics: Or the Control and Communication in the Animal and the Machine, publicata in 1948 tot la Paris, unele rezultate practice obtinute in timpul razboiului, cand a fost insarcinat sa creeze un sistem automat care sa regleze tirul artileriei pe avioane.
Odobleja nu a dat o aplicatie practica ideilor sale. El a dorit doar sa arate cum functioneaza psihicul uman. 

Ce este cibernetica
Stiinta nascuta in mintea savantului roman, cibernetica, se ocupa cu studiul feedback-ului, adica efectelor care apar in cadrul unor masini, organisme vii sau organizatii. Ea analizeaza principiile si legile comune ale functionarii sistemelor de legaturi, comanda si control la respectivele sisteme.
Conform bdmsoft.com, cibernetica studiaza felul in care sistemele de orice fel (digitale, mecanice sau biologice) proceseaza informatia, reactioneaza la informatie si se transforma sau pot fi modificate pentru a indeplini primele doua obiective optim.
Cibernetica nu se ocupa de obiecte, ci de tipuri de comportamente. Nu intreaba Ce este acest lucru?, ci Ce face acest lucru? sau Ce poate face acest lucru?.
Confuzia ar fi ca cibernetica nu inseamna calculatoare, ci calculatoarele se folosesc foarte mult de cibernetica. Conceptele studiate de ciberneticieni includ: invatarea, stiintele cognitive, adaptabilitatea, mecanisme de organizare intr-un grup, emergenta, eficienta, eficacitatea si conectivitatea.
cibernetica
Astazi, spunem ca cibernetica este o stiinta interdisciplinara care combina domeniile de control al sistemelor, teoria retelelor electrice, ingineria mecanica, biologia, neurologia, antropologia si psihologia. Printre domeniile care au influentat cibernetica sau care au fost influentate de cibernetica se numara filosofia, arhitectura si psihologia – neuropsihologia, psihologia comportamentala, psihologia cognitiva.

Contributiile lui Stefan Odobleja la nasterea acestei noi stiinte
Dar ce inseamna, totusi, "psihologie consonantista"? Medicul Stefan Odobleja credea ca sistemele au o tendinta specifica spre o stare de organizare interna si una de intrare in armonie cu mediul inconjurator. Savantul a descris functiile psihologice prin intermediul unei scheme generale a unui sistem cibernetic. A considerat ca organele de simt reprezinta intrarile, receptorii, si primesc informatii de la mediul inconjurator. Iesirile sunt considerati muschii. Odobleja a numit conexiunea inversa folosind cuvintele legatura reversibila sau cerc vicios.
In ciuda unei vieti dificile, marcate de saracie, Odobleja a ramas productiv, lasand in urma peste 50 000 de pagini complete. Psihologia consonantista este un volum de 900 de pagini, pe care autorul il descria ca fiind doar un sumar, un index pentru un Tratat de psihologie care, in viziunea autorului, urma sa cuprinda 20-30 de volume.
"Este vina societatii si a familiei, a pedagogiei si a scolii ca cei creativi nu evolueaza spre destinul lor natural si ca atat de des ajung niste epave ale societatii, in loc sa constituie stelele", spunea savantul.
Omul de stiinta s-a stins in 1978. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Romane in 1990. Multe dintre lucrarile sale au fost publicate postum.
cibernetica

Un savant creativ
Dincolo de cariera sa in medicina militara si de lucrarile sale care au anticipat nasterea ciberneticii, Stefan Odobleja avea si preocupari artistice. Ii placea literatura rusa, canta adesea la vioara si scria poezii. Acestea, insa, aveau legatura cu stiinta.
Iata cateva versuri din Totalitarism:
Chiar si encefalograful
Ne arata-n mod precis
Ca gandirea nu se face
Intr-un punct strict circumscris
.
Stefan Odobleja



Prin anii 1972-1973, printre cititorii cei mai consecventi, prezenti in sala de lectur` a reputatei Biblioteci Bibicescu din Drobeta Turnu Severin, putea fi vazut si un batran, de statura potrivita si modest imbracat, care rasfoia de zor cate 5-6 carti deodata, notandu-si felurite date, informatii, pe foi rupte din caiete sau maculatoare scolare. Uneori, “domnul Odobleja” (asa cum i se adresau cei mai tineri) participa cu placere si la sedintele unui cenaclu literar local, nu numai ca simplu spectator, ci si cu unele epigrame, exersari de poezii, nu lipsite de har si umor. De la un timp, localnicii, prieteni sau simpli cunoscuti, au inceput sa-l priveasca si sa-l trateze cu un respect sporit, cu mai multa luare aminte dupa ce, in anumite ziare si reviste din presa de provincie, apoi si din cea centrala, au inceput sa apara o serie de articole, interviuri care il vizau direct, evocandu-i viata dar mai ales activitatea stiintifica deosebit de valoroasa.
Iata cum, in scurta vreme, numele doctorului Stefan Odobleja a devenit cunoscut de tot mai multa lume, in publicatii de larga popularitate, declansandu-se o adevarata campanie de recunoastere si reconsiderare a contributiei acestuia la nasterea stiintei moderne si revolutionare a ciberneticii, un reputat ziarist indraznind chiar sa titreze, cu litere mari, ca “Un roman a pus bazele ciberneticii, cu zece ani inaintea lui Norbert Wiener”.
Era in toamna anului 1973, cand, cu prilejul unei intalniri (solicitate de el) cu pre]edintele Consiliului Popular Judetean Mehedin\i, am avut prilejul sa-l cunosc direct (ulterior, devenindu-mi chiar prieten apropiat), intelegand, inca de atunci, ca este vorba, intr-adevar, de un om deosebit, cu o inteligenta si o memorie exceptionale, cu o cultura vasta, deopotriva umanista cat si din domeniile tehnicii, informaticii, inclusiv privitoare la conexiunile diverselor stiinte. Solicitarea lui (careia i s-a si dat curs neintarziat) a fost atunci de a i se facilita si sprijini eventuale contacte si discutii directe cu specialisti din cadrul Ministerului Sanatatii, al unor foruri academice, pentru a-si sustine si argumenta nu numai importanta contributiei sale in plamadirea noii stiinte, a ciberneticii, ci si prioritatea, prin descoperirea legilor, a principiilor teoretice ce stau la baza acestei stiinte (formulate de dansul in cele dou` volume ale “Psihologiei consonantiste”, aparute in anii 1938-1939), cu 10 ani inaintea lui Norbert Wiener (socotit, oficial, intemeietorul ciberneticii). Reactia vehementa, dar atat de tarzie a lui Odobleja se explica prin faptul ca, dupa razboi si trecerea sa fortata in rezerva, s-a retras la tara, in satul natal (Izvorul Anestilor, din Mehedinti), multi ani si fara serviciu, traind extrem de modest, lipsit si de sursele de informare despre noutatile din diferitele domenii ale stiintelor care il preocupasera in perioada interbelica. Astfel, abia dupa 1970, cazandu-i, intamplator, in mana traducerea in limba romana a “Ciberneticii” lui Norbert Wiener, a fost socat de asemanarile, adesea frapante, dintre ideile fundamentale din “Psihologia consonantista” si cele din scrierea lui Wiener, aparuta abia in 1948, cand, facand haz de necaz, Odobleja afirma ca, “de fapt, noua stiinta (deja nascuta cu zece ani inainte) a fost atunci doar mosita si botezata de matematicianul american, convertit subit in cibernetician”. 
Avand in vedere faptul ca « Psihologia consonantista » a fost redactata in limba franceza (editata de Librairie Maloine, Paris, 1938), cea mai mare parte a tirajului fiind difuzata, imediat dupa aparitie, si in strainatate, pentru o mai buna edificare, am recurs impreuna si la o investigatie suplimentara, invitand pe un fost elev al Liceului Traian din Drobeta Tr. Severin (fost coleg de liceu cu Odobleja, stabilit insa, dupa razboi, in America) la o intalnire aniversara chiar la Liceul Traian, rugandu-l insa, in prealabil, sa verifice daca scrierea lui Odobleja se gasea inregistrata in biblioteci americane, dupa aparitie. Raspunsul adus de fostul traianist (general si diplomat in perioada interbelica) a fost surprinzator, confirmandu-ni-se ca, in jurul anului 1941, cartea lui Odobleja era deja evidentiata in biblioteca Universitatii din Massachusetts (adica exact acolo unde isi desfasura activitatea Norbert Wiener), desi nu fusese deloc pomenita in bibliografia “Ciberneticii” (pentru care a primit si Premiul Nobel). Este aproape imposibil de crezut ca acesta n-a stiut de scrierea lui Odobleja, avand in vedere si efectuarea unui voiaj in Franta, in 1947, cand a contractat, cu Editura Herman din Paris, publicarea “Ciberneticii”, metamorfozandu-se brusc, in doar un an, din matematician consacrat in psiholog inovator. De fapt, acesta se dedicase exclusiv matematicii inca din 1919, in cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (ca cercetator si cadru didactic), nemanifestand vreun interes pentru procesele ciclice si valoarea lor tehnica nici la inceput, nici in urmatorii ani, cand incepea sa colaboreze cu medicul Rosenblueth (anul 1938), reprofilandu-se treptat in neuro-fiziolog, fiziolog experimentalist etc., intr-o perioada in care se intensificau cercetarile pentru realizarea unor masini de gandire si calcul, dupa modelul gandirii naturale.
Stefan Odobleja, fiu de tarani saraci, a absolvit cu greu cursurile Liceului Traian din Drobeta Tr. Severin (din cauza lipsurilor materiale), urmand apoi Facultatea de Medicina din Bucuresti (ca bursier al Institutului Medico-Militar), dovedind, inca de la acea varsta, o inteligenta si putere de munca remarcabile, pasiune pentru studiu, cercetare, virtuti de autodidact exceptionale. Dupa ce, in 1928, obtine doctoratul (cu teza intitulata « Accidentele de automobil »), va functiona ca medic militar la diferite garnizoane (cea mai lunga perioada, la Regimentul 17 Infanterie din Lugoj), continuand sa studieze, sa faca cercetari, folosind adesea mijloace inprovizate, din cauza lipsei unor conditii adecvate pentru asemenea preocupari. Primele rezultate notabile ale cercetarilor sale apar in 1929, prin studiul intitulat « Metoda de transsonanta toracica » (publicat in « Buletinul medico-terapeutic », 1 mai 1929), in care formuleaza asa numita lege a reversibilitatii, apoi prin publicarea lucrarii “La phonoscopie” (Editura Gaston Doin, Paris, 1935), distinsa cu premiul “Medicul general dr. Papiu Alexandru ». In 1937, e prezent la Congresul International de Medicina Militara de la Bucuresti (cu comunicarea “Demonstration de phonoscopie”), cu acelasi prilej, doctorul Odobleja anuntand si apropiata aparitie a unei importante si originale scrieri (pregatita deja pentru tipar), eveniment ce se va si produce in anul urmator, respectiv 1938, prin publicarea operei sale de referinta, « Psychologie consonantiste » (Librairie Maloine, Paris, I, II, 1938-1939). Aceasta ampla lucrare, publicata in doua volume, insumeaza 880 de pagini, primul volum fiind distribuit imediat unor editori parizieni, de asemenea in cercurile oamenilor de stiinta din S.U.A. (prin mijlocirea Departamentului Marinei Americane), la o serie de biblioteci precum si la mai multi specialisti din Bucuresti.
In ianuarie 1941, in renumita revista lunara de referate « Psychological abstracts », S. M. Strong publica o recenzie referitoare la « Psihologia consonantista » a lui Stefan Odobleja, dovada certa ca aceasta era cunoscuta deja in America, revista mentionata adresandu-se in mod deosebit specialistilor, pentru a-i informa despre cele mai recente si mai valoroase lucrari stiintifice aparute in intreaga lume. In acelasi an, Norbert Wiener, dr. Rosenblueth precum si matematicianul J.von Neumann formuleaza o serie de propuneri pentru proiectarea viitoarelor masini de calcul, dovada ca preocuparile pentru mecanizarea gandirii se intensificau, devenind chiar de interes militar, in acei ani ai razboiului. A trebuit sa mai treaca insa cativa ani de trudnice cercetari si incercari pana cand s-a ajuns la concluzia ca solutia trebuie cautata, in primul rand, tot in psihologie si functiile psihice specifice omului (inclusiv conexiunea inversa, evidentiata si de matematicieni si ingineri dar transplantata, in prealabil, din psihologie). In 1945, apar primele masini de calcul electronice, primul computer (realizat la Universitatea din Pensilvenia) ; in martie 1946, se organizeaza la New York o intrunire pentru „problemele conexiunii inverse“ (obiect al ciberneticii de mai tarziu) ; tot in 1946, se organizeaza un program de pregatire a cadrelor de ciberneticieni (cu informatii, cunostinte, inclusiv din domeniile biologiei si psihologiei) ; in fine, in 1948, apare, la Paris, „Cibernetica“ lui Wiener, implicand abordarea unor materii despre care el nu scrisese niciodata.
In 1956, Norbert Wiener isi publica o autobiografie cu titlul „Sunt matematician“, in care omite sau ignora mai vechile recunoasteri ale legaturii ciberneticii sale cu psihologia originara, incercand astfel, dupa parerea lui Stefan Odobleja, sa minimalizeze sau chiar sa tainuiasca sursele de inspiratie esentiale, inclusiv „Psihologia consonantista“. In 1966, apare traducerea in limba romana a “Ciberneticii”, iar in 1972, si a autobiografiei lui Norbert Wiener, lecturarea acestora starnind, imediat, justificate banueli din partea autorului „Psihologiei consonantiste“, apoi si din partea presei romanesti care reactioneaza prompt (revistele „Tribuna“, „Flacara“, „Orizont“, „Saptamana“, „Viata studenteasca“ etc), determinand un puternic curent de opinie in favoarea paternitatii romanesti a ciberneticii. De fapt, chiar Wiener, cu prilejul aparitiei „Ciberneticii“ sale, recunoscuse ca ideile si preocuparile anterioare in aceste domenii nu erau noi, „ele pluteau deja in aer de mai multa vreme“. 
La 24 aprilie 1975, probleme legate de nasterea ciberneticii si contributia lui Stefan Odobleja la acest proces au fost discutate la Academia R. S. R. (Sectia de Istorie a Stiintelor), intr-o sedinta speciala, punctul de vedere al savantului roman fiind sprijinit in mod deosebit de medicii militari, de generatia tanara a oamenilor de stiinta. In acelasi an, la 29 august, Stefan Odobleja va face o comunicare pe aceasta tema (« Cibernetica si Psihologia consonantista ») la al treilea Congres International de Cibernetica, organizat la Bucuresti, explicand si argumentand, cu rigoarea-i obisnuita, ca « Psihologia consonantista » era « o cibernetica, prima din literatura universala, si ca, prin urmare, cibernetica s-a nascut in Romania, in anul 1938». Si de aceasta data, adeptii punctului sau de vedere i-au atribuit rolul de creator, de fapt, al ciberneticii (intr-o forma teoretica generalizata), in timp ce altii (inclusiv medicul D. Danielopolu, inginerul Paul Postelnicu) l-au considerat doar un merituos precursor al noii stiinte, opiniile mai rezervate fiind determinate, evident, si de faptul ca, in acea vreme, Nicolae Ceausescu tocmai acceptase sa fie « onorat » (probabil, nu intamplator) cu medalia « Norbert Wiener ». Odata cu luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de viata, doctorului Odobleja i s-a oferit, in acei ani, si posibilitatea de a publica numeroase articole in presa mehedinteana (Datina, Scoala Mehedintiului) si centrala, de a-si exprima opiniile, punctele de vedere prin intermediul unor simpozioane, interviuri la Televiziunea Romana (de retinut memorabilul interviu cu Aristide Buhoiu), sesiuni de comunicari stiintifice, la intalnirile cu elevii, cadrele didactice din scolile mehedintene (care ii provocau o mare satisfactie). I-am fost alaturea in numeroase asemenea actiuni, inclusiv la o importanta intalnire propusa de renumitul om de stiinta Mihai Draganescu si desfasurata la Biblioteca Bibicescu din Drobeta Turnu Severin (la 28 septembrie 1977), unde acesta a tinut o interesanta conferinta, exprimandu-si, fara rezerve, sincera apreciere si pretuirea deosebita fata de mostenirea stiintifica remarcabila a savantului mehedintean, recunoscandu-i meritul exceptional de a fi formulat (prin « Psihologia consonantista »), pentru prima data, principiile, ideile teoretice generale ce aveau sa stea la baza ciberneticii moderne de mai tarziu. Am citit atunci pe fata lui Odobleja o imensa satisfactie si bucurie, mi-a marturisit ca isi controleaza cu greu emotiile, din care cauza, cu scuzele de riguoare, a renuntat la cina oficiala oferita de edilii locali in cinstea sa si a distinsului academician, preferand sa ne petrecem seara aceea memorabila si cina impreuna, doar noi doi, in separeul discret al unui restaurant din preajma casei sale. A recunoscut atunci ca Mihai Draganescu este cea mai proeminenta si autorizata personalitate academica din Romania, care, pana in acel moment, i-a apreciat corect si fara rezerve truda stiintifica de-o viata, „riscandu-si constient importante functii si responsabilitati“ pe care le detinea in acea vreme. Odobleja a avut dreptate fiindca, ulterior, academicianul M. Draganescu a fost, pentru lunga vreme, marginalizat si obstructionat din pricina curajului cu care a sustinut, in mai multe imprejurari, (probabil, inclusiv in cazul Odobleja) cauza stiintei romanesti.
In anii 1973-1977, s-au facut numeroase demersuri oficiale catre foruri academice sau institutii, personalitati stiintifice pentru evaluarea obiectiva, corecta, a mostenirii stiintifice si a prioritatii operei odoblejiene in plamadirea ciberneticii moderne. In acelasi scop, desi batran si bolnav, Stefan Odobleja a lucrat intens pentru redactarea cartii « Psihologia consonantista si cibernetica » (pe care a apucat s-o vada gata pentru aparitie, nu si tiparita insa), ce avea sa apara imediat dupa moartea sa, la Editura « Scrisul Romanesc », din Craiova (cu sprijinul amabil al directorului acestei Edituri, scriitorul mehedintean Ilarie Hinoveanu). Tot din pricina agravarii rapide a bolii, n-a mai putut raspunde invitatiei de a participa la Congresul de Cibernetica si Sisteme de la Amsterdam, din 21-25 august 1978 (desi i se pregatisera si pasaportul, si mijloacele banesti pentru calatorie), comunicarea sa (« Diversitate si unitate in cibernetica »), prezentata acolo de inginerul Stelian Bajureanu, din Pitesti (si el invitat la Congres), fiind primita cu mult interes de catre participanti. A fost ultima veste buna (care l-a bucurat evident), primita personal de la inginerul Bajureanu, chiar in ultima zi de viata, cand a tinut sa mai multumeasca inca o data tuturor celor care l-au sprijinit in demersurile sale, cu dorinta de a se continua aceste eforuri, in interesul prestigiului stiintei romanesti. Tot in acei ultimi ani, dupa propria marturisire, ar fi definitivat deja manuscrisul unei logici (despre care spunea ca poate fi cel putin la fel de valoroasa ca si « Psihologia consonantista »), care, din pacate, nu s-a pastrat sau nu a mai fost gasita dupa moarte sa. S-au gasit insa la Arhivele Statului din Drobeta Tr. Severin (unde, pentru pastrarea manuscriselor lui Odobleja, a fost amenajat un cabinet special) o multime de fise, texte pregatitoare pentru aceasta lucrare, toate deosebit de interesante, cercetate ulterior de Alexandru Surdu si prezentate, comentate in cartea atribuita lui Stefan Odobleja si intitulata « Introducere in logica rezonantei » (Editura Scrisul Romanesc, Craiova, 1981). 
Prin anul 1975, doctorul Odobleja ne-a destainuit faptul ca, din stocul initial al « Psihologiei consonantiste », inca mai detinea aproape 200 de seturi (volumele I si II), pe care ar dori sa le doneze unor biblioteci din Mehedinti, precum si din centre universitare importante (din Romania, cat si din strainatate), cu scopul de a fi cunoscute in cercuri cat mai largi ale speciali]tilor si ale tineretului studios de pretutindeni. I-am indeplinit aceasta dorinta, volumele respective fiind difuzate, in scurta vreme, catre bibliotecile mehedintene, orasenesti si comunale (un numar important de seturi ramanand la Biblioteca Bibicescu din Turnu Severin), cele mai multe fiind expediate, insa, catre bibliotecile unor universitati prestigioase, romanesti si straine (prin intermediul Ministerului de Externe, respectiv al ambasadelor romanesti din strainatate). 
Deorece, la vremea respectiva, m-am implicat si in acea actiune, am fost curios sa fac, peste ani, un oarecare sondaj cu privire la finalitatea dorita de Odobleja, din pacate, cu unele constatari neplacute : la biblioteca Universitatii din Bucuresti, unui profesor care a solicitat cartea, i s-a spus ca toate exemplarele fusesera imprumutate, pe timp nelimitat, de Edmond Nicolau ; la Lectoratul Romanesc din cadrul Universitatilor Turku si Helsinki (Finlanda), unde am functionat ca lector, prin anii 1980-1982, nu ajunsese nici un exemplar ; acestea fusesera uitate la sediul Ambasadei din Helsinki (aceeasi situatie afland-o si la Ambasada Romaniei din Suedia) ; in fine, la Biblioteca Bibicescu, se mai afla in prezent doar cateva exemplare din cele peste 30 de duble, inventariate initial. Si exemplele ar putea continua.
Dintre actiunile intreprinse dupa moartea lui Stefan Odobleja, pentru continuarea evaluarii si popularizarii mostenirii sale stiintifice, pentru evocarea personalitatii acestuia, amintim : Simpozionul National organizat la Drobeta Turnu Severin, in anul 1979 (cu prilejul aniversarii aparitiei « Psihologiei consonantiste »), reuniuni stiintifice anuale, in aceeasi localitate, pe tema « Mehedinti, cultura si civilizatie » (cu sectiune aparte privind opera lui Odobleja), comunicarile fiind publicate ulterior in volume speciale ; atribuirea numelui savantului mehedintean pentru strada pe care a locuit cat si Liceului Pedagogic din Drobeta Tr. Severin, aceeasi hotarare fiind luata si pentru un liceu din Craiova, pentru Spitalul Militar craiovean (prin staruinta deosebita tot a unui mehedintean, respectiv dr. Cheita Nicolae, fost comandant al acesei prestigioase institutii pana la varsta pensionarii).
Merita a fi evidentiata special initiativa lui Iosif Constantin Dragan, care a organizat si subventionat trei reuniuni stiintifice de mare amploare la Lugoj, cu participarea unor oameni de stiinta, specialisti si cercetatori din tara si strainatate, unde s-a procedat la o obiectiva si indrazneata evaluare a operei odoblejiene, infiintandu-se totodata, din octombrie 1982, Academia Internationala de Cibernetica Generala Stefan Odobleja (cu sedii la Lugoj si Lugano), care a editat, o vreme, si o revista de specialitate (in limbile engleza si franceza), s-a preocupat de traducerea in limba engleza a « Psihologiei consonantiste » (dupa ce aceasta fusese tradusa si in limba romana).
Numeroase alte reuniuni stiintifice, momente aniversare au fost organizate, de-a lungul anilor, la Drobeta Tr. Severin, Pitesti, Craiova, Iasi, Oradea cat si in alte localitati din tara, s-au scris carti, au fost publicate nenumarate studii, articole in care au fost abordate viata si valoroasa mostenire stiintifica a acestui savant de exceptie, care a fost Stefan Odobleja. 
La Congresul International de Istoria Stiintelor, organizat la Bucuresti, in august 1981, opera stiintifica a lui Odobleja a fost discutata intr-o sectiune speciala, evidentiindu-se, aproape in unanimitate, meritul exceptional al acestuia in formularea, pentru prima data, a principiilor, ideilor teoretice esentiale si determinante ce stau la baza constituirii ciberneticii (al carei certificat de nastere a fost « Psihologia consonantista » din 1938), chiar daca botezul acesteia s-a petrecut cu zece ani mai tarziu.
In «Introducerea » cartii sale “Psihologia consonantista si cibernetica”, Stefan Odobleja amintea ca “Cibernetica datoreaza mult si moaselor care au mosit-o, si nasilor care au botezat-o, si doicilor care au alaptat-o. De nascut insa n-au nascut-o nici moasele, nici nasele, nici doicile. Ori, pe noi tocmai paternitatea ei este aceea care ne intereseaza deocamdata aici, mai mult decat alte consideratiuni de ordin mai secundar. Se impune a se face o descriminare categorica intre cibernetica integrala, constituita in anul 1938, si precursorii ei, intre cibernetica integrala, totalizata, pe de o parte, si elementele sale componente, pe de alta parte. « Psihologia consonantista » apare in 1938, ca o cibernetica generala completa –prima cibernetica constituita, care se detasa pregnant din grupul compact al precursorilor ».
In « Prefata » cartii mentionate mai inainte, profesorul universitar Mihai Golu, confirmand faptul ca adeseori s-a intamplat ca aceeasi descoperire sa fi fost facuta de persoane diferite, independent, in locuri si timpuri diferite, problema care se pune , in mod firesc, este a prioritatii sau paternitatii ideilor. Rezulta ca, si in cazul de fata, intrebarea este « cui ii apartine meritul prioritatii in elaborarea, intr-o forma mai sistematica, a unei teorii generale a procesului reglarii prin conexiune inversa (controlul si comunicarea) ? Din parcurgerea cartii de fata – arata acesta, se desprinde, cu destula pregnanta, concluzia ca « Psihologia consonantista » a lui Stefan Odobleja, aparuta in 1938, poate fi considerata o lucrare de fundamentare a ciberneticii generale. De aceea, in analiza aparitiei evolutiei istorice a ciberneticii teoretice, aceasta lucrare trebuie sa fie luata in seama inaintea cartii lui Wiener din 1948 ».
Prof Florian VLADICA

Surse: protv.ro

Observatorul.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
ban nha mat pho ha noi bán nhà mặt phố hà nội